Czy branża spożywcza może czerpać korzyści z najnowszych technologii? Oczywiście! Systemy informatyczne oferowane przez Microsoft są w stanie sprostać wielu wyzwaniom, przed jakimi stają firmy zajmujące się produkcją żywności. W jaki sposób? Spójrzmy na kilka przykładów.
Wyzwania branży spożywczej
Zacznijmy od omówienia kilku największych wyzwań sektora spożywczego. Pierwszym jest konieczność gromadzenia licznych danych związanych z cechami produktu, takimi jak miejsce pochodzenia, data zbioru czy połowu, termin przydatności do spożycia. Odpowiednia identyfikacja zapasów jest konieczna to odpowiedniego dysponowania nimi i śledzenia w kolejnych procesach produkcji i sprzedaży. Ogromne znaczenie mają też odpowiednie informacje na temat kosztów produkcji, a co za tym idzie także przewidywanej marży. Kolejne wyzwania związane są z koniecznością wymiany danych z sieciami handlowymi, zarządzaniem jakością czy zmieniającymi się recepturami i technologiami produkcji. Wszystkie te wyzwania i ich rozwiązania omówiliśmy podczas webinaru poświęconego rozwiązaniom dla branży spożywczej. W niniejszym artykule skupimy się tylko na części z nich. Możesz jednak obejrzeć wspomniany webinar na żądanie, całkowicie za darmo. Szczegóły znajdziesz na końcu artykułu.
Identyfikowalność partii w Dynamics 365 Business Central
Załóżmy, że Twoja firma zajmuje się tak zwanym konfekcjonowaniem. Otrzymujesz towar w skrzynkach, a następnie przepakowujesz do mniejszych opakowań o określonej gramaturze. W systemie ERP Dynamics 365 Business Central możemy wykorzystać tak zwane zlecenia produkcyjne, które pozwolą na łatwe śledzenie partii z uwzględnieniem zmiennej wagowości (tzw. catchweight). Wiedząc, od kogo kupiliśmy daną partię i znając jej numer, w zleceniu produkcyjnym widzimy na bieżąco, ile towaru już przepakowano, ile sprzedano, a ile jeszcze czeka na zużycie. Widząc w systemie pełną ścieżkę, jaką przeszła dana partia, łatwo możemy też przeprowadzić proces reklamacyjny i szybko dotrzeć do dostawcy wadliwego surowca.
Receptura, czyli co zrobić, by zachować powtarzalność
W dużym uproszczeniu produkcję żywności można porównać do codziennego gotowania w domu. Mamy jakąś listę składników i kroków, które należy wykonać, by uzyskać produkt końcowy – a w przypadku gotowania potrawę. Jednak dwie osoby, kierując się tą samą recepturą, mogą uzyskać różne efekty. W firmach produkcyjnych to niedopuszczalne. Z pomocą przychodzą tak zwane BOM-y produkcyjne i marszruty, dostępne w Business Central. BOM to lista składników niezbędnych do stworzenia produktu. Marszruty określają, jakie zapasy (składniki) mają być użyte w kolejnych etapach procesu czy jakie zasoby (maszyny) należy wykorzystać. Tym samym zyskujemy pewność, że każdy produkt zostanie wykonany według narzuconej odgórnie ścieżki, co gwarantuje powtarzalność.
Jak wspomnieliśmy na początku, wzywań w branży spożywczej, z którymi można sobie poradzić za pomocą rozwiązań Microsoft, jest znacznie więcej. Aby poznać najważniejsze i zobaczyć, jak wygląda działanie systemów informatycznych Microsoft w praktyce, koniecznie obejrzyj nasz darmowy webinar. Wystarczy, że wypełnisz poniższy formularz – link do nagrania otrzymasz w wiadomości email.